torsdag 1 september 2011

Martin Ångnell

Martin Ångnell växte upp utanför Stockholm i småsamhället Gnesta, Sörmland, och såvitt han kan minnas har han fiskat hela livet. Första flugspöet fick han av sin far vid nio års ålder och efter många tafatta försök att knåpa ihop flugor och kasta vid de närliggande regnbågssjöarna lyckades han lura upp första regnbågen vid tolv års ålder, och därefter var han fast.

Faktum är att hans första flugbindningsbok var en klassisk engelsk sådan av Mike Dawes, och han minns att han som ung flugbindare satt och gifte ihop vingar till våtflugemönsterna i boken, något han sedan 20 år senare åter snuddat vid genom populariseringen av klassisk laxflugedressering. Men det var tjusningen att fånga en fisk som fängslade honom, och under 90-talet blandades fisketurer till lokala regnbågssjön med havsöringfiske på ostkusten och sommarturer i fjällåar. Det var där Martin lärde sig flugfiska, och mycket av de idéer och synsätt han har på flugfisket är grundat efter egna lärdomar och erfarenhet.

Sedan många år har Martin varit en del av Hökensås Sportfiskes kursverksamhet. Många är de som korsat åsen och tagit del av den kunskap som finns inom företaget och av Martin. Sedan en permanent flytt ner till Tidaholm är han numer verksam på Hökensås året om. Flytten ner var ett enkelt val – på Hökensås kan han följa insektslivet året om, och därmed förfina sina flugbindningskunskaper och fiskemetoder.

Till vardags binder Martin helst nymfer av olika slag, även om såväl sjunklinefisket med flytande imitationer som havsöringfisket med spey shrimps ligger honom nära till hjärtat. Särskilt förtjust har han blivit i hjorthår och CDC, två material med vida användningsområden. Martin binder fiskeflugor som bygger på realism och visar gärna upp sina tankar och idéer bakom sina mönster i praktiken vid vattnen och bakom bindstädet i jobb och på mässor.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar